Αυγενάκης: «Διαφάνεια και νοικοκύρεμα – Αυτό ενοχλεί κάποιους»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε στην συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA.
Για την υπόθεση διεκδίκησης του τελικού του UEFA Conference League 2022-23, ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τα στελέχη της ΕΠΟ, του ζητήθηκε ένα ποσό κοντά στις 200-300 χιλ. ευρώ για την συγκρότηση του φακέλου, της υποψηφιότητας.

«Τελικά ο φάκελος κατατέθηκε με μηδέν κόστος. Δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ. Δούλεψαν με την ψυχή τους, τεχνοκράτες του νομού Ηρακλείου, στελέχη του Δήμου, της Περιφέρειας , του ΕΑΚΗ και στελέχη άλλων υπουργείων, που πίστεψαν σε αυτήν την προσπάθεια. Διεκδικούμε με τσαγανό τη διοργάνωση, με πολύ καλές προοπτικές», ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Για το αν μήπως πίσω από αυτήν την «διεκδίκηση» του ποσού των 200 ή 300 χιλ. ευρώ κρύβεται το…σαμποτάζ από την ΕΠΟ, που ο ίδιος κατήγγειλε στη Βουλή, ανέφερε ότι:

«το Conference ξεκίνησε μετά από μια συζήτηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ εμού και του κ. Τσέφεριν, τον περασμένο Αύγουστο. Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το φάκελο, έπρεπε τη δουλειά αυτή να την κάνει η ΕΠΟ. Ωστόσο, επειδή είχε μια αδυναμία σε επίπεδο στελεχών και χρηματοδότησης. Τα χρήματα τα οποία ζητούσε για να εκπονήσει το φάκελο, ήταν υπερβολικά κατά την άποψη μου. Οι 200 και 300 χιλιάδες ευρώ, είναι υπέρογκο ποσό».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, δημοσιοποίησε όμως και κάτι άλλο εντυπωσιακό. Την αντίδραση που είχαν τα στελέχη της ΟΥΕΦΑ στην Αθήνα (Λάκοβιτς-Γεωργίου), όταν τους έθεσε το θέμα με την δημόσια τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της ΕΠΟ, κ. Δέδε, ότι η Ομοσπονδία θα συνεδριάσει για να αποσύρει την υποψηφιότητα.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού «γέλασε ο Λάκοβιτς για αυτό που συνέβη απο την ΕΠΟ. Το είδε ως ανέκδοτο και ως αστείο. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ στην ΕΠΟ. Θα είναι μια προβολή για τη χώρα και για το Ηράκλειο και την Κρήτη. Θα μας μείνει και κληρονομία, μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση».

Ο Αυγενάκης θεωρεί σχεδόν βέβαιο, ότι η  Ελλάδα θα πάρει την διοργάνωση.

Όπως λέει «διεκδικούμε με τσαγανό τη διοργάνωση, με πολύ καλές προοπτικές.

Εκεί που όλα έβαιναν καλώς και μπήκαμε στην τελική ευθεία, είδαμε μια συνέντευξη από τον κ. Δέδε, να λέει ότι την Τετάρτη που συνεδριάζει η Ομοσπονδία, θα αποσυρθεί η υποψηφιότητα, γιατί θα είχαμε μια ήττα στην υπόθεση αυτή.

Χάρηκα για τους τοπικούς φορείς του Ηρακλείου, για την άμεση αντίδραση τους. Συνταχθήκαμε όλοι μαζί. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Λάκοβιτς και τον κ. Γεωργίου, τα νέα ήταν πολύ καλά. Δεν υπάρχει θέμα, απόσυρσης της υποψηφιότητας. Δεν το εξέλαβαν σοβαρή απειλή.

Έχουμε δυνατές προοπτικές. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Σας το λέω, ότι θα κερδίσουμε αυτήν την μάχη. Το πιστεύω μέσα μου. Κατά 99.9% θα κερδίσουμε, σας το λέω».

Για τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή για το θέμα και το σαμποτάζ που δέχθηκε από την ΕΠΟ για μια σοβαρή υπόθεση, υπογράμμισε ότι:

«Ένα δωδεκάμηνο ζω σε ένα επιθετικό, απαιτητικό και ιδιαίτερο περιβάλλον. Είναι σκληρό το περιβάλλον. Δίνω μια γενναία μάχη με σκληρού όρους. Δεν κρύψαμε και δεν κρυφτήκαμε. Οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου, έχουν μια άλλη αντίληψη. Το ίδιο οι μεγάλες αθλητικές Ομοσπονδίες. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Να βελτιωθούν. Οι αρχές μας είναι διαφάνεια και νοικοκύρεμα και αυτό ενοχλεί κάποιους».

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, στο θέμα με το μητρώο των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων, καθώς όπως είπε, μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μπορούν τα σωματεία να χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά και να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές των Ομοσπονδιών (με εξαίρεση για την ώρα την ΕΠΟ, καθώς υπάρχει μια μελέτη που αναμένεται απο την ΟΥΕΦΑ).

Όπως ανέφερε «είναι η πρώτη φορά, που οι εκλογές των Ομοσπονδιών, θα γίνουν με ένα μητρώο με νόμιμα σωματεία.

Μόνο από το νομό Ηρακλείου, μέχρι αυτήν την ώρα έχουν προεγγραφεί περίπου 120 αθλητικά σωματεία. Σύντομα θα γνωρίζουμε τα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα.

Αν έχουμε δυσκολέψει κάποιους, ζητάμε συγγνώμη, αλλά θα βάλουμε μια τάξη. Τα σωματεία που έχουν προεγγραφεί θα λάβουν το βοήθημα των 12 εκ. ευρώ. Απευθείας χωρίς ενδιάμεσους. Πολλές Ομοσπονδίες ενοχλήθηκαν. Ήθελαν από μόνες τους, να το κάνουν.

Αυτά τα σωματεία, θα είναι και οι εκλέκτορες των Ομοσπονδιών. Μέσα απο τον Πέλοπα μια πλατφόρμα που φτιάχνουμε, θα ξέρουμε και όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Θα είναι σοβαρό εφόδιο για κάθε Υπουργό για να κάνει πραγματική πολιτική».

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εν είμαι yes men. Δεν παίρνω εντολές. Για μένα η διαφάνεια και το νοικοκύρεμα του αθλητισμού, το υπηρετώ και το πιστεύω».
Από το Blogger.