Διαχειρίστηκε σχεδόν 180 εκατ. ευρώ σε 21 χρόνια η ΕΟΚ!

Η δημοσιοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα ρίξει τίτλους τέλους σε μία εποχή σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, στην διάρκεια των οποίων ο Γιώργος Βασιλακόπουλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.

Ο νέος αθλητικός νόμος και τα ηλικιακά κριτήρια που περιλαμβάνει, όμως, δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει στις επερχόμενες αρχαιρεσίες. Καθώς, λοιπόν, ο 81 ετών παράγοντας ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη στη νέα διοίκηση, μπορούμε να ρίξουμε φως και στον οικονομικό απολογισμό της ομοσπονδίας στις μέρες του.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ποσά που εισέπραττε ετησίως η ΕΟΚ ως κρατική επιχορήγηση (104,76 εκατομμύρια ευρώ), από το 1999 έως και το 2019 και να τα συγκρίνετε με τα συνολικά έσοδα (178,8 εκατομμύρια ευρώ) που η ίδια ομοσπονδία δήλωνε κάθε χρόνο στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Όπως κάλλιστα μπορείτε να δείτε στον παραπάνω πίνακα, μόνο στη διάρκεια της πρώτης θητείας του νυν προέδρου της ΕΟΚ (Φεβρουάριος 1998-Νοέμβριος 2002) και με τα στοιχεία του 1998 (όταν και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αθήνα) να λείπουν, η ομοσπονδία διαχειρίστηκε περί τα 28,3 εκατομμύρια ευρώ, με το 77,5% αυτών να προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση της Πολιτείας.

Στην 8ετία Δεκέμβριος 2002-Σεπτέμβριος 2010 που ακολούθησε, ο Βασιλακόπουλος βρισκόταν στη θέση του πρόεδρου της FIBA Europe, αλλά διατηρούσε τον πλήρη έλεγχο της ομοσπονδίας.

Σε όλη αυτή την περίοδο, η ΕΟΚ εισέπραξε αναλογικά τα περισσότερα χρήματα που έχουν μπει ποτέ στα ταμεία της. Μιλάμε για ποσό που συνολικά αγγίζει τα 85,05 εκατομμύρια ευρώ, με την κρατική επιχορήγηση να καλύπτει το 69,2% αυτών των χρημάτων.

Να σημειώσουμε δε, ότι το 2003 και το 2008 τα έσοδα της ομοσπονδίας ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με την υποσημείωση ότι το 2008 η Ελλάδα διοργάνωσε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στην Αμαλιάδα.

Από το 2011 και μέχρι και το 2019, με τον Βασιλακόπουλο να έχει επιστρέψει στον προεδρικό θώκο της ΕΟΚ (από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και σήμερα), η ανώτατη αρχή του αθλήματος έχει διαχειριστεί συνολικά 55,6 εκατομμύρια ευρώ, παρότι η οικονομική ενίσχυση του κράτους έχει υποχωρήσει αρκετά και καλύπτει μόλις το 42,6% των συνολικών εσόδων.

ΠΗΓΗ: filathlos.gr
Από το Blogger.